Wat je moet weten voor het werven van Duits personeel

Ga je Duits personeel werven? Dan is het verstandig om van tevoren meer te weten te komen over hoe dit precies in zijn werk gaat. In Duitsland heerst een heel andere werkcultuur dan in Nederland. Waar we in Nederland gewend zijn om vooral personeel te werven via LinkedIn, zal dit in Duitsland niet lukken. Daar worden landelijke platforms gebruikt. Bovendien dien je je als werkgever goed voor te bereiden op een gesprek.

Duits personeel werven

Bij het werven van Duits personeel komt behoorlijk wat kijken. Je bent het meest succesvol als je gebruikmaakt van je Duitse netwerk en gericht werft. Bijvoorbeeld onder kennissen en contacten. Als die er niet zijn, kun je een recruiter Duitsland inschakelen om in de juiste regio en branche te laten werven. Bovendien dien je rekening te houden met het arbeidscontract. Dat ziet er anders uit dan in Nederland.

Werven via XING

Niet veel Duitsers maken gebruik van het internationale platform LinkedIn. In Duitsland heeft het digitale platform voor zakelijke gebruikers XING de voorkeur. Dit platform werkt relatief op dezelfde manier als LinkedIn. Het kent advertentiemogelijkheden, je kunt er groepen aanmaken en er zijn veel mogelijkheden voor het bedrijven. Zo vind je niet alleen nieuw personeel, maar ook nieuwe klanten. Als je een vertegenwoordiger Duitsland zoekt, zul je deze sneller op XING vinden.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Is het gelukt om iemand te vinden die interesse heeft in een sollicitatiegesprek? Dan is het belangrijk om je als werkgever goed voor te bereiden. Dat begint al bij de sollicitatie. Duitse kandidaten zullen sneller vragen wat er van hen verwacht wordt. Daarin dien je duidelijk te zijn. Nederlanders zijn vaak gewend om een wollig verhaal te vertellen, maar daarmee jaag je Duitse werknemers juist weg. Bereid het gesprek dus goed voor. Bijvoorbeeld door uit te leggen waar het bedrijf nu staat en wat de groeidoelen voor de komende jaren zijn.

Houd rekening met het arbeidscontract

Houd er bij het aannemen van Duits personeel rekening mee dat het arbeidscontract in Duitsland er anders uitziet dan in Nederland. De meeste Duitse werknemers willen een arbeidscontract volgens Duits recht. Heeft je onderneming maximaal tien werknemers? Dan mag je iemand ontslaan zonder opgaaf van reden. Je hoeft dan alleen een opzegtermijn in acht te nemen. Maar heb je meer dan tien werknemers? Dan moet het ontslag sociaal gerechtvaardigd zijn. Bijvoorbeeld door wangedrag van het personeel of faillissement van de onderneming. Het is goed om daar rekening mee te houden.

Als een personeelslid ziek raakt, mag hij onder aanvullende voorwaarden ontslagen worden. In Duitsland is de doorbetalingstermijn maar zes weken, terwijl je in Nederland tenminste twee jaar het salaris doorbetaalt.

Picture of Arine
Arine

Ik ben Arine, een enthousiaste reiziger en blogger voor Digitalnomad.nl die zich richt op de behoeften van digitalnomads en reizigers. Door mijn eigen uitgebreide reiservaringen deel ik waardevolle inzichten, tips en inspiratie voor anderen die graag de wereld verkennen terwijl ze werken. Mijn blogs behandelen uiteenlopende onderwerpen, van de beste reisbestemmingen en werkplekken tot praktische adviezen over het leven als digitalnomad. Mijn doel is om lezers te helpen een evenwichtige en avontuurlijke levensstijl te creëren. Naast reizen geniet ik van fotografie, nieuwe culturen ontdekken en het maken van herinneringen die een leven lang meegaan.

Inhoudsopgave