Wat is een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)?

Wat is een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)?

Een VOG is verklaring waaruit blijkt dat het gedrag van een persoon geen bezwaar oplevert voor het gevraagde doel. Dit doel kan bijvoorbeeld zijn dat de persoon een nieuwe baan krijgt, vrijwilligerswerk gaat doen of een visum aanvraagt voor het buitenland. In dit artikel zullen we dieper in op de vraag wat is een VOG en de meest voorkomende vragen over dit onderwerp beantwoorden.

Wat is een VOG?

Een VOG is een verklaring waarin staat dat het gedrag van de aanvrager geen bezwaar oplevert voor het doel, waarvoor de verklaring is aangevraagd. Het ministerie van justitie en Veiligheid geeft deze verklaring en beoordeelt hiervoor het justitiële verleden van de aanvrager.

Hoe vraag je een VOG aan?

Een VOG kan online worden aangevraagd via de website van de overheid, maar ook bij de gemeente of een aantal specifieke organisaties, zoals de Koninklijke Marechaussee en de Nederlandse ambassades in het buitenland. Het is belangrijk om vooraf te controleren welk type VOG nodig is, omdat er verschillende categorieën bestaan, zoals voor minderjarigen of mensen die werken met vertrouwelijke informatie.

Welke gegevens zijn nodig bij de aanvraag van een VOG?

Bij de aanvraag van een VOG zijn verschillende persoonsgegevens nodig, zoals de naam, adres en geboortedatum van de aanvrager. Daarnaast moet de aanvrager aangeven voor welk doel de VOG wordt aangevraagd. Soms zijn er extra gegevens nodig, bijvoorbeeld als het gaat om een VOG voor een visum of een VOG voor het werken met kwetsbare personen.

Hoe lang duurt het voordat je een VOG ontvangt?

Het duurt gemiddeld 4 weken voordat je de VOG ontvangt. Het kan echter langer duren als er aanvullende informatie nodig is, bijvoorbeeld wanneer er iets op je VOG staat.

Hoe lang is een VOG geldig?

Een VOG is in de meeste gevallen 6 maanden geldig, tenzij anders aangegeven. Het is dus belangrijk om tijdig een nieuwe VOG aan te vragen als deze verlopen is.

Wie kan een VOG aanvragen?

Iedereen kan een VOG aanvragen, zowel natuurlijke personen als rechtspersonen. Vaak wordt een VOG aangevraagd door werkgevers of vrijwilligersorganisaties, maar ook particulieren kunnen een VOG aanvragen.

Wat zijn de kosten voor een VOG?

De kosten voor een VOG zijn €41,35 voor natuurlijke personen en €33,85 voor rechtspersonen. Als je de VOG snel nodig hebt, kun je tegen een meerprijs een spoedaanvraag doen.

Wat als er wel iets op je VOG staat?

Als er wel iets op je VOG staat, betekent dit niet automatisch dat je de VOG niet krijgt. Er wordt gekeken naar de aard van het strafbare feit en of dit relevant is voor het doel waarvoor de VOG wordt aangevraagd. Als het strafbare feit niet relevant is, krijg je alsnog de VOG.

Kan een VOG geweigerd worden?

Ja, een VOG kan geweigerd worden als er sprake is van strafbare feiten die relevant zijn voor het doel waarvoor de VOG wordt aangevraagd. Ook als de aanvrager een gevaar vormt voor de samenleving, kan de VOG geweigerd worden.

Kan je bezwaar maken tegen een VOG-besluit?

Ja, als de VOG wordt geweigerd, kun je bezwaar maken tegen het besluit. Dit moet binnen 6 weken na ontvangst van het besluit gebeuren.

Hoe vraag je een VOG voor een buitenlands visum aan?

Een VOG voor een buitenlands visum vraag je aan bij de gemeente waar je staat ingeschreven. Vaak moet de VOG gelegaliseerd worden door het ministerie van Buitenlandse Zaken voordat deze gebruikt kan worden.

Kan een werkgever of instantie een VOG verplicht stellen?

Ja, een werkgever of instantie kan een VOG verplicht stellen als het nodig is voor de functie of het doel waarvoor de aanvrager wordt ingezet. Dit moet wel duidelijk in de functie-eisen of overeenkomst vermeld staan.

In het kort

In dit artikel hebben we uitgebreid stilgestaan bij de Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Zo hebben we onder andere gekeken naar hoe lang het duurt voordat je een VOG ontvangt, wie een VOG kan aanvragen, wat de kosten zijn en wat je kunt doen als er wel iets op je VOG staat. Ook hebben we behandeld of een VOG geweigerd kan worden en of je bezwaar kunt maken tegen een VOG-besluit.

Picture of Arine
Arine

Ik ben Arine, een enthousiaste reiziger en blogger voor Digitalnomad.nl die zich richt op de behoeften van digitalnomads en reizigers. Door mijn eigen uitgebreide reiservaringen deel ik waardevolle inzichten, tips en inspiratie voor anderen die graag de wereld verkennen terwijl ze werken. Mijn blogs behandelen uiteenlopende onderwerpen, van de beste reisbestemmingen en werkplekken tot praktische adviezen over het leven als digitalnomad. Mijn doel is om lezers te helpen een evenwichtige en avontuurlijke levensstijl te creëren. Naast reizen geniet ik van fotografie, nieuwe culturen ontdekken en het maken van herinneringen die een leven lang meegaan.

Inhoudsopgave