De vrijheid om de wereld rond te reizen terwijl je werkt klinkt als een droom die uitkomt, en voor veel digital nomads is dat ook zo! Echter, je krijgt ook te maken met enkele ingewikkelde financiële aspecten waar je rekening mee moet houden. Dit is daarom een overzicht van al deze factoren, zodat je zeker weet dat je niks vergeet.
Belastingen
Een van de grootste financiële uitdagingen voor digital nomads is belastingen. Omdat je in verschillende landen verblijft en werkt, kunnen belastingregels complex en verwarrend zijn. Je kunt proberen ervoor te zorgen dat al je belastingen in Nederland blijven, echter wordt dat lastig wanneer je internationaal werkt in een niet-digitale omgeving. Je kunt overwegen om een eenmanszaak op te richten, zodat je al je werkzaamheden via dit bedrijf kunt uitvoeren. Dat vergemakkelijkt de belasting. Echter, wanneer je bijvoorbeeld in elk land waar je verblijft tijdelijke baantjes aanneemt, wordt het een lastiger verhaal. In dat geval kun je beter professioneel advies vragen bij een bank of financieel adviseur.
Ziektekostenverzekering
Als digital nomad reis je vaak naar verschillende landen, wat kan betekenen dat je zorg nodig hebt wanneer je in het buitenland bent. Het is daarom belangrijk om een goede ziektekostenverzekering te hebben die wereldwijde dekking biedt. Zorg ervoor dat je er een hebt die medische kosten in het buitenland dekt, evenals evacuatie in geval van noodgevallen.
Wisselkoersen
Omdat je vaak werkt in verschillende valuta, kunnen wisselkoersen een aanzienlijke impact hebben op je inkomsten en uitgaven. Het kan betekenen dat je inkomen in je thuisvaluta fluctueert en dat je te maken krijgt met hogere kosten in bepaalde landen. Het is verstandig om rekening te houden met wisselkoersschommelingen bij het maken van financiële planning en het beheer van je budget.
Levensonderhoud
De kosten van levensonderhoud kunnen sterk variëren van land tot land. Sommige landen zijn goedkoper om in te leven, terwijl andere een hoger prijsniveau hebben. Houd ook rekening met de kosten van accommodatie, voedsel, transport en andere dagelijkse uitgaven in de landen waar je van plan bent te verblijven.
Pensioenopbouw
Het kan verleidelijk zijn om je volledig op het heden te focussen en de toekomst te vergeten. Maar het is belangrijk om ook na te denken over je pensioenopbouw. Zonder een traditioneel dienstverband heb je waarschijnlijk geen werkgever die automatisch bijdraagt aan je pensioenfonds. Probeer daarom een plan te maken voor je financiële zekerheid op de lange termijn, bijvoorbeeld door een spaarrekening bij NIBC op te zetten en hier regelmatig geld op te storten.
Betalingen en bankzaken
Elk land heeft zijn eigen regels en gewoontes als het gaat om betalingen. Hier in Nederland doen we zo’n beetje alles via iDeal, maar dat is in het buitenland niet zo! Het is daarom aan te raden om een internationale transactieservice te gebruiken, zoals bijvoorbeeld PayPal. Op deze manier kun je overal ter wereld betaald worden voor jouw werk. Check altijd even online welke regels er gelden in het land waar je op dat moment bent.
Ondanks dat een leven als digital nomad ontzettend bevrijdend en avontuurlijk is, kan je de financiële uitdagingen ervan niet negeren. Zorg er dus voor dat je goed geïnformeerd bent over alle aspecten die hier besproken zijn. Met een doordachte aanpak en goede financiële planning kun je genieten van de vrijheid om te werken waar je maar wilt, en hoef je je geen zorgen te maken over je inkomsten.