De culinaire wereld is de afgelopen decennia vele malen kleiner geworden. We gaan met zijn allen massaal op vakantie en werken zelfs vanuit het buitenland. Op het moment dat we terugkeren zijn we een ervaring rijker, maar nemen ook de culinaire wereld mee naar huis. Dit is ook goed terug te zien in onze omgeving. Neem als voorbeeld de vele Japanse en Indiase restaurants, maar ook alle fusion restaurant, een mix van Franse en Aziatische keuken. Naast alle ingrediënten is het belangrijk dat je ook de juiste uitrusting hebt. Een Aziatische keuken kan bijvoorbeeld niet zonder Sumisu Knives!
Waar komen de invloeden vandaan?
De Aziatische keuken
We hebben het al kort besproken, maar waar komen de buitenlandse invloeden exact vandaan? De Aziatische keuken kent veel kruiden en smaken en is ook zeer populair geworden in de westerse wereld. Vooral de keuken uit Japan, China en Indonesië zijn niet meer weg te denken uit Nederland. Gerechten als sushi, dim sum of de Indonesische rijsttafel is bekend bij iedereen. Dit kan natuurlijk niet gemaakt worden zonder een goede Japanse messenset. Ook de keuken uit India en het Midden-Oosten is te zien in het Nederlandse straatbeeld, neem als voorbeeld de Indiase tandoori en de hummus en falafel die we zelfs terug zien in elke supermarkt.
De Latijns-Amerikaanse keuken
Sinds kort is ook de Latijns-Amerikaanse keuken in opkomst in Nederland. Deze keuken biedt een enorme verscheidenheid aan gerechten, smaken én ingredienten. Wellicht het meest bekende is de taco, gevuld met vlees, groenten en salsa. Maar de Latijns-Amerikaanse keuken heeft veel meer te bieden, zoals burritos, tamales of ceviche. Een belangrijke kenmerk van deze keuken zijn de kruiden die er gebruikt worden. In de meeste gerechten komen paprika, koriander en chilipepers in voor, die de smaken in de gerechten verrijken. Wat we ook veel terug zien is het gebruik van maïs en bonen, maar ook fruit zoals mango en ananas.
De Franse keuken
Iets dichterbij huis is de Franse keuken, het één van de meest invloedrijke keukens ter wereld en staat bekend om de fijne smaken, precisie en aandacht voor detail en uitstraling. Er wordt altijd gebruik gemaakt van hoogwaardige en verse ingrediënten. Enkele bekende Franse gerechten die we overal wel terugvinden zijn de coq au vin, bouillabaisse, maar ook desserts zoals de crème brûlée en de tarte tatin. De Franse keuken vormt de basis voor vele luxueuze restaurants en is wereldwijd terug te vinden. Een trend wat we nu veel terug zien, is de Franse precisie en verfijning gecombineerd met de lokale keuken.
De culinaire wereld is de afgelopen decennia vele malen kleiner geworden. We gaan met zijn allen massaal op vakantie en werken zelfs vanuit het buitenland. Op het moment dat we terugkeren zijn we een ervaring rijker, maar nemen ook de culinaire wereld mee naar huis. Dit is ook goed terug te zien in onze omgeving. Neem als voorbeeld de vele Japanse en Indiase restaurants, maar ook alle fusion restaurant, een mix van Franse en Aziatische keuken. Naast alle ingrediënten is het belangrijk dat je ook de juiste uitrusting hebt. Een Aziatische keuken kan bijvoorbeeld niet zonder Sumisu Knives!
Waar komen de invloeden vandaan?
De Aziatische keuken
We hebben het al kort besproken, maar waar komen de buitenlandse invloeden exact vandaan? De Aziatische keuken kent veel kruiden en smaken en is ook zeer populair geworden in de westerse wereld. Vooral de keuken uit Japan, China en Indonesië zijn niet meer weg te denken uit Nederland. Gerechten als sushi, dim sum of de Indonesische rijsttafel is bekend bij iedereen. Dit kan natuurlijk niet gemaakt worden zonder een goede Japanse messenset. Ook de keuken uit India en het Midden-Oosten is te zien in het Nederlandse straatbeeld, neem als voorbeeld de Indiase tandoori en de hummus en falafel die we zelfs terug zien in elke supermarkt.
De Latijns-Amerikaanse keuken
Sinds kort is ook de Latijns-Amerikaanse keuken in opkomst in Nederland. Deze keuken biedt een enorme verscheidenheid aan gerechten, smaken én ingredienten. Wellicht het meest bekende is de taco, gevuld met vlees, groenten en salsa. Maar de Latijns-Amerikaanse keuken heeft veel meer te bieden, zoals burritos, tamales of ceviche. Een belangrijke kenmerk van deze keuken zijn de kruiden die er gebruikt worden. In de meeste gerechten komen paprika, koriander en chilipepers in voor, die de smaken in de gerechten verrijken. Wat we ook veel terug zien is het gebruik van maïs en bonen, maar ook fruit zoals mango en ananas.
De Franse keuken
Iets dichterbij huis is de Franse keuken, het één van de meest invloedrijke keukens ter wereld en staat bekend om de fijne smaken, precisie en aandacht voor detail en uitstraling. Er wordt altijd gebruik gemaakt van hoogwaardige en verse ingrediënten. Enkele bekende Franse gerechten die we overal wel terugvinden zijn de coq au vin, bouillabaisse, maar ook desserts zoals de crème brûlée en de tarte tatin. De Franse keuken vormt de basis voor vele luxueuze restaurants en is wereldwijd terug te vinden. Een trend wat we nu veel terug zien, is de Franse precisie en verfijning gecombineerd met de lokale keuken.